Architectuur & design

KLASSIEKER IN HET NIEUW: De Portugese villa met een frisse uitstraling

Het dorp Eugaria, gelegen op de terrasvormige hellingen in het noorden van Serra de Sintra, ziet er bijna uit als een nederzetting. Elk gebouw is opgetrokken in dezelfde stijl en geeft het geheel een unieke identiteit. Een huis dat door Jose Adriao Arquitecto werd gerenoveerd en nieuw leven ingeblazen, maakt met kennis van zaken gebruik van de stijl van dit gebied en moderniseert het. Hierdoor ontstaat een ruimte die geschikt is voor een modern gezin.

 

© Nuno Almendra

Erfgoedwoning

Dit traditionele Portugese huis onderging in 1980 uitgebreide renovaties, waarbij het interieur volledig werd gestript en opnieuw werd vormgegeven met behulp van betonplaten en baksteenmetselwerk. Het resultaat was een huis met een modernere stijl. Maar nu, enkele decennia later, beginnen de tekortkomingen van deze renovatie aan het licht te komen. Het interieur is er in feite niet in geslaagd het comfort in de woning te verbeteren. Door een gebrek aan thermische isolatie en het ontstaan van vochtige zones, had dit gebouw dringend een nieuwe update nodig.

De reddende engel van het huis was echter zijn traditioneel geraamte en de indrukwekkende verscheidenheid aan flora en fauna die in de regio te vinden is. Sommige elementen werden opgenomen in het herontwerp van de jaren 80, waaronder houten vloeren en metalen raamkozijnen en leuningen. En hoewel de hele binnenruimte vanaf de grond opnieuw werd ontworpen, besloot Jose Adriao Arquitecto om deze karakteristieke kenmerken te behouden. Op die manier nemen ze een opvallende plaats in het huis in.

 

© Nuno Almendra

© Nuno Almendra

 

Een nieuwe kijk op het leven

De sleutel tot deze meest recente renovatie was het behoud van structurele elementen uit het verleden, uitgevoerd in de stijl van de oorspronkelijke constructie. Door deze elementen te gebruiken als basisstructuur voor het nieuwe interieur van het huis en door deze bestaande elementen passend te restaureren, passen de toevoegingen en manipulaties uit de jaren 1980 nu naadloos in het huis en vormen ze een aanvulling in plaats van een afleiding.

 

© Nuno Almendra

© Nuno Almendra

© Nuno Almendra

 

Deze open, lichte ruimte is uiterst zorgvuldig aangepast om te dienen als een comfortabel thuis voor de bewoners, waarbij het voldoet aan hun moderne normen en behoeften. Tegelijkertijd wordt het erfgoed van het gebouw en het dorp waarin het staat, behouden en geëerd.

 

© Nuno Almendra

© Nuno Almendra

 

Bron: ArchDaily & Jose Adriao Arquitecto

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: