Architectuur & design

RUIG RESPIJT: Verzonken vakantiehuizen

In een klein dorp op het Griekse eiland Kea liggen twee particuliere gastenverblijven en een wellnesscentrum. Dit minimale project van Bobotis+Bobotis verwijst naar het plaatselijke landschap en ligt half verzonken in het landschap.

 

 

De natuurlijke omgeving

De natuur speelt een sleutelrol in dit gastencomplex, in de eerste plaats in de beslissing van de architecten om de woningen in de grond te laten verzinken en ze zo bijna deel te laten uitmaken van het landschap, en in de tweede plaats in de ontwerpkeuze om lokale steen te verwerken in de hoofdstructuren van de gebouwen. Het in Athene gevestigde bureau creëerde deze ruimte om traditioneel, modern, binnen en buiten met elkaar te combineren, zowel voor lokale gasten als bezoekers die voor het eerst komen.

 

 

Op basis van de prachtige natuurlijke omgeving werden inheemse planten, zoals olijfbomen en wilde bloemen, rond de omtrek van het terrein geïntroduceerd en werd een reeks planten van lokale oorsprong in de dakstructuur geplant. Het hellende karakter van het terrein zorgt bovendien vanuit elke slaapkamer voor een wijds uitzicht op de glinsterende Middellandse Zee.

 

Een ingesloten toevluchtsoord

Hoewel beide gebouwen op zichzelf staan, is het volledige complex met elkaar verbonden via halfondergrondse stenen tunnels en een cirkelvormig oppervlak. Deze woningen beschikken over een amfitheater voor openluchtvoorstellingen in de warmere zomermaanden, nestelen zich in het prachtige Griekse landschap en bieden een ideaal toevluchtsoord voor gasten.

 

 

De verzonken aard van de gebouwen werd niet alleen gekozen omwille van de geringe impact op het landschap, maar ook omdat ze zo een afgesloten ruimte creëren die privacy biedt aan gasten. De stenen muren, die dicht bij de zee liggen, bieden bovendien bescherming tegen de zeewind. Terwijl de natuurlijke omgeving de prioriteit bleef in het architecturale landschap aan de buitenkant, profiteert het interieur van kalme, open witte ruimten en een prachtig interieurontwerp dat ook door het architectenbureau werd uitgevoerd. Dit zorgt voor een modern, bohemien gevoel binnen een meer traditionele sfeer.

 

 

Bron: BOBOTIS+BOBOTIS

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: