Architectuur & design

DESIGN MET OOG VOOR DETAIL: Oud ontmoet nieuw in Tokyo

De recente renovatie van het appartement van Kooo Architects in Meguro, Tokyo, omvat zachte, warme houttinten en elementen van een traditionele Japanse levensstijl. Onder leiding van de oprichters van het bedrijf richt Ichijo-Toma zich niet alleen op het grotere geheel, maar ook op de details.

 

© KEISHIN HORIKOSHI / SS

 

Japanse levensstijl

De oprichters van Kooo Architects besloten te putten uit de wijsheid van voorgaande generaties en de materialen die in de cultuur gerespecteerd werden om iets te creëren dat nu eerder buiten het gewone valt. In plaats van handige technieken en materialen te gebruiken, zoals nu de norm is geworden, werden veel handgemaakte elementen geïntroduceerd om opnieuw terug te gaan naar de basis en een huis te creëren dat zowel warm als creatief aanvoelt.

 

 

Zowel licht als textuur werden gebruikt om een sfeer te scheppen die een zachte uitstraling zou hebben en door de eeuwen heen stand zou houden. Eerder dan een louter bouwwerk te zijn, zou het huis deel worden van de familie, een waarde die nauwer verbonden is met Japan dan met vele westerse culturen.

 

© KEISHIN HORIKOSHI / SS

 

© KEISHIN HORIKOSHI / SS

 

© KEISHIN HORIKOSHI / SS

 

© KEISHIN HORIKOSHI / SS

 

Ruimte voor iedereen

Net als in traditionele Japanse huizen zijn de kamers gescheiden door schuifdeuren. Hierdoor ontstaan woningen die nabijheid en aandacht tussen familieleden bevorderen en tegelijkertijd een veelzijdige, flexibele ruimte mogelijk maken. Kooo Architects promoot zelf de terugkeer naar een eenvoudigere levensstijl, door woningen te creëren met minder kamers, maar met doordachte lay-outs die zowel individuele ruimte voor elke bewoner als een gemeenschappelijk gevoel mogelijk maken.

© KEISHIN HORIKOSHI / SS

 

Door kleine, menselijke details op te pikken, voelt het huis uniek aan voor wie erin woont, en door de focus op warm hout in het hele huis krijgt het geheel ook een gezellige en comfortabele indruk. Het is niet alleen een ruimte om te respecteren, maar ook een die mooi zal slijten naarmate er meer in wordt geleefd. Eenvoudige betonnen balken en gepleisterde, gebogen muren in combinatie met het hout zorgen ervoor dat onbehandelde, organische en natuurlijke materialen in harmonie worden geïntegreerd.

 

© KEISHIN HORIKOSHI / SS

 

Bron: divisare

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: