Architectuur & design

RUWE BOUWSTENEN: Een Weens kuurpaviljoen

Het Oostenrijkse architectenbureau Smartvoll besloot om voor een nieuwe privéspa in het plattelandsstadje Hinterbrühl in de buurt van de hoofdstad buiten de gebaande paden te treden. Het resultaat is een gedeconstrueerde monolithische doos waarin een ware wellnesstempel is ondergebracht.

©Dimitar Gamizov

Verticaal en horizontaal

De privéspa, ontworpen en ontwikkeld door het Weense bedrijf Smartvoll, ligt aan de achterzijde van een woonhuis en brengt design terug naar de basis van het modernisme. Hierbij ligt de nadruk op vorm en functie boven decoratieve toevoegingen, zoals die vaak te zien zijn in Wenen en daarbuiten. Er is gekozen voor verticale en horizontale steenblokken om aparte volumes te creëren waarin de verschillende spagedeelten kunnen worden ondergebracht.

De platen zijn volledig gemaakt van Raris kwartsiet, een grijze steen die voldoende sterkte en stabiliteit biedt. Niet alleen om dienst te doen als bouwstenen van de ruimte, maar ook om de stoom, het chloor, de saunahitte en het koude vriesweer in de winter te weerstaan. Met muren die boven horizontale platen uitsteken, lijkt het van buitenaf vaak alsof het dak op zichzelf zweeft, waardoor de massieve elementen een moeiteloze esthetiek krijgen.

 

©Dimitar Gamizov

©Dimitar Gamizov

Echte privacy

Het ontwerp van de structuur maakt uitzicht naar buiten mogelijk, terwijl de privacy van buitenstaanders in de meer besloten delen behouden blijft. Met open toegang tot de buitenlucht aan alle vier de zijden, dringen frisse lucht en daglicht de ruimte binnen, terwijl in de wintermaanden verborgen glaspanelen in de wanden en het plafond kunnen worden ingezet.

©Dimitar Gamizov

Tussen de stenen volumes liggen een jacuzzi, stoombad, sauna, douche en bar. Deze zijn omgeven door een zonnedek dat voorzien is van een zwembad en een openlucht jacuzzi. Het doosvormige gebouw ligt iets boven het huis, waardoor een duidelijke scheiding ontstaat tussen het nieuwe en het bestaande. Maar terwijl de spa van buitenaf op zichzelf lijkt te staan, verbindt een ingenieuze ondergrondse gang de villa met de spa om in de winter privacy en warmte te behouden.

©Dimitar Gamizov

Bron: Smartvoll

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Susi Vrba
    03/07/21 at 11:50

    https://miesbcn.com
    92 Jahre altes Retro-Design, ziemlich viel abgekupfert!

Laat een antwoord achter aan Susi Vrba Cancel Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: