Architectuur & design

HET HUIS OP DE HEUVEL: Een modern Portugees huis

Een hoekig betonnen huis in Celorico de Basto in Portugal legt de nadruk op beglazing en het maximaliseren van prachtige binnenplaatsen van waaruit men van het landschap kan genieten. Het huis, ontworpen door de Portugese architect Hugo Pereira, wil indruk maken zonder het landschap te verstoren.

 

© Ivo Tavares Studio

 

© Ivo Tavares Studio

 

Weelderig landschap

Dit huis, dat bekendstaat als Cork Oak House, dankt zijn naam aan het dynamische landschap waarin het is gelegen, bedekt met bomen van deze variëteit die zich uitstrekken tot aan de horizon. De omstandigheden van de locatie op een heuveltop waren bepalend voor architect Pereira’s beslissing om zoveel mogelijk van de omgeving intact te laten, zodat bezoekers zich ondergedompeld kunnen voelen in de omgeving van het huis.

Hoewel het grootste deel van het huis uit slechts één verdieping bestaat, wordt het grotere visuele deel gevormd door dit blok dat wordt doorsneden door een tweede betonnen volume, met hellingen binnen elk element waardoor het huis de indruk wekt vanaf de grond zelf omhoog te reiken. Door zich te concentreren op strakke lijnen en dit hellende element kan de architect een comfortabele, moderne ruimte ontwerpen zonder de nadruk weg te nemen van de omgeving waarin het zich bevindt.

 

© Ivo Tavares Studio

 

© Ivo Tavares Studio

 

Temperamentvolle materialiteit

Kamerhoge beglazing zorgt in de hele ruimte voor overvloedig daglicht. Hoewel veel woningen in een soortgelijke omgeving de nadruk leggen op heldere, witte oppervlakken, besloot de architect in dit project een andere richting in te slaan. De donkere, strakke materialen geven de woning een extra dimensie en vormen een welkom contrast met de zacht glooiende heuvels, het weidse uitzicht vanaf het dak en de luchtige binnenindeling.

Zwarte vloertegels creëren een harmonieuze relatie tussen de binnenruimtes en de twee patio’s buiten, terwijl donker plaveisel zowel het hout in het exterieur als het meubilair in het interieur complementeert. De nadruk op deze donkere materialen leidt echter op geen enkele manier af. In feite creëren de donkere tinten harmonie tussen de buitenbekleding en het interieur, en zorgen ze ervoor dat het huis bescheiden omhoog helt. Zo wordt de lijn van de heuvel voortgezet zonder de visuele harmonie te verbreken.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

 

Bron: Amazing Architecture

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: