Architectuur & design

VAKANTIE HYGGE: Een klein Noors toevluchtsoord aan zee

Ingebed in de rand van een klif aan zee in de kuststad Sandefjord, ontwierp architectenbureau Lund Hagem een klein vakantiehuis met een ietwat afwijkend profiel.

 

Het project, dat werd uitgevoerd in opdracht van een van de oprichters van het architectenbureau, is ontworpen als een klein bijgebouw bij een bestaand vakantiehuis op een afgelegen locatie aan de kust. Het in de rotsen uitgehouwen verblijf van 30 vierkante meter heeft een trapsgewijs dak en verticale beglazing die rond de verweerde kliffen is gebogen.

 

Knapphullet, Vesterøya, Lund Hagem Arkitekter

Charme aan zee

Bij het ontwerp van Scandinavische zomerhuizen wordt altijd gekeken naar manieren om zoveel mogelijk van het zonlicht te profiteren, en met een voorliefde voor zomers buitenleven is beschutting tegen andere natuurelementen, zoals wind en water, altijd een must. Daarom heeft het bureau dit project ontwikkeld als een studie naar manieren om een natuurlijk beschutte oppervlakte optimaal te benutten.

 

Knapphullet, Vesterøya, Lund Hagem Arkitekter

 

Knapphullet, Vesterøya, Lund Hagem Arkitekter

Uitzicht vanaf het dak

Het hoogtepunt van het huis is niet alleen de inventieve locatie, maar ook het getrapte betonnen dak dat textuur en een creatieve vorm toevoegt en zelfs als uitkijkplatform kan dienen. Aangezien binnen- en buitenleven een grote rol spelen bij het uitbreiden van kleine ruimtes, slaagt dit project er niet alleen in om deze extra buitenruimte te creëren, maar doet het dat ook nog eens op een manier die de vorm van het huis beïnvloedt, zowel van binnen als van buiten gezien.

In het huis zelf is het getrapte dak zichtbaar als een schuin plafond bedekt met smalle stukken gevlochten eikenhout, wat warmte toevoegt aan dit huis dat grotendeels uit glas is opgebouwd. De woonvertrekken zijn direct van buitenaf toegankelijk, en om de kleine ruimte maximaal te benutten en het open gevoel van het huis te behouden, werd een eikenhouten slaapplatform aan het plafond opgehangen. Dit voegt zowel privacy als openheid toe aan dit verborgen toevluchtsoord aan zee.

 

Knapphullet, Vesterøya, Lund Hagem Arkitekter

Knapphullet, Vesterøya, Lund Hagem Arkitekter

Bron: ArchDaily

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Prof Michael Wolff
    03/08/21 at 21:31

    What a delightful place. Is it possible to visit stay a few tranquil days in it?
    If it is, then I hope when the ‘Covid’ restrictions are lifted, I would love to visit.
    I could bring a genuine ‘Tripolina’ chair instead of the one that’s there!!!!

    Best wishes,

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: