Architectuur & design

OBJECTIEF OPEN: Buitengewoon buiten wonen

Bij het ontwerp en de constructie van dit huis in Eindhoven heeft het Amsterdamse architectenbureau Studioninedots de regels op een opvallend slimme manier omgebogen en het concept van binnen- en buitenleven op zijn kop gezet.

 

© Frans Parthesius

Fifty-Fifty

Villa Fifty-Fifty is ontstaan uit de wens van de opdrachtgevers om dichter bij de natuur te leven in een meer minimalistische omgeving. Studioninedots heeft het idee van leven tussen binnen en buiten een nieuwe dimensie gegeven, door zowel huis als tuin in één volume te creëren: fifty-fifty, waarbij er niet aan één specifiek element belang wordt gehecht.

 

© Frans Parthesius

 

Vanop afstand lijkt deze gezinswoning op zich vrij eenvoudig. Een groot centraal blok rijst verticaal op en herbergt de kinderslaapkamers in een op zichzelf staande eenheid, terwijl de echte magie in de twee horizontale platen aan weerszijden ligt. Deze bevatten woonruimte en extra slaapkamers. De drie afzonderlijke ruimten houden een samenhangend geheel in stand, waarbij het huis zich in de tuin ontvouwt en de tuin deel gaat uitmaken van het huis.

© Frans Parthesius

© Frans Parthesius

Minimalistisch wonen

Nadat Studioninedots enkele jaren eerder met dezelfde klanten aan een loftproject had gewerkt, kreeg het deze keer de opdracht van de familie om een woning te ontwerpen die hen de tuinruimte gaf die ze misten en tegelijkertijd een minimalere levensstijl mogelijk maakte. Het idee om huis en tuin even zwaar te belasten resulteerde in een leefruimte die op een natuurlijke manier van binnen naar buiten beweegt, met groene uitzichten vanuit het hele huis.

Er werd belang gehecht aan het behoud van een neutraal kleuren- en materialenpalet, met een sterke nadruk op een industrieel gevoel en het toevoegen van textuur. Grootschalige beglazing zorgt voor een naadloze visuele verbinding tussen huis en tuin, terwijl innovatieve materialen zoals flagstones in de ouderlijke slaapkamer, semi-transparant gegolfd polycarbonaat op de schuur en gepolijst aluminium op de toren, dat op subtiele wijze de omgeving weerspiegelt, verschillende persoonlijkheden geven aan elk van de dambordvolumes.

 

© Frans Parthesius

© Frans Parthesius

 

Bron: ArchDaily

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: