Architectuur & design

VOLLEDIG NATUURLIJK: Een uitje naar Finse bossen

Het Finse bureau Sanaksenaho Architects ontwierp in 2010 een gezinswoning aan het meer. Om een toevluchtsoord te creëren dat volledig opgaat in zijn natuurlijke omgeving, werd de nadruk gelegd op natuurlijke materialen, een lager energieverbruik en de waardering voor het weelderige lokale landschap.

 

 

Een materiële wereld

Deze oase van rust aan de oever van het meer, dat bekendstaat als Villa Musu, is volledig opgetrokken uit hout, met uitzondering van de betonnen funderingen van het gebouw. De gevel is bekleed met zwartgeverfd hout dat in verschillende lengtes en breedtes is gesneden. Architect Matti Sanaksenaho en zijn gelijknamige bedrijf kozen ervoor om de natuurlijke verticaliteit van de omringende bosbomen te weerspiegelen. Een organisch gevormd dak, geïnspireerd door de nerven van de bladeren die het perceel omringen, volgt de lijn van het bestaande landschap en steekt bovenaan uit om zo zijn stempel op het huis en de binnenruimtes te drukken.

 

Om de ecologische voetafdruk te verkleinen, is het energieverbruik van dit huis teruggedrongen dankzij een doorgedreven isolatie van het dak en een zorgvuldige afweging van de oriëntatie van de beglazing. De zuid- en oostgevels zorgen voor een overvloed aan natuurlijk licht dat het huis in de zomer verwarmt, terwijl het uitstekende vlak van het houten dak oververhitting beperkt.

 

 

Contrasterende interieurs

Terwijl zwartgeverfd hout de gevel bekleedt en zo opgaat in het omringende landschap, zijn de architecten erin geslaagd om in de gezinswoning open, lichte ruimtes te creëren door de nadruk te leggen op de natuurlijke kleur en textuur van de houten constructiebalken en het interieur in wit af te werken. Kleurige accenten in de leefruimtes versterken het gevoel van een warme, speelse thuis die wordt gecreëerd door de vloeiende indeling.

Naast de twee verdiepingen tellende woning zijn op het perceel ook een Finse sauna en een open atelierruimte ondergebracht, evenals een tweede gebouw dat als garage wordt gebruikt.

 

 

Bron: THISISPAPER & Dezeen

Beelden:  Jussi Tiainen

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: