Architectuur & design

OPEN LEVENSSTIJL: Portugese plattelandswoning

Het in Lissabon gevestigde architectenbureau Fragmentos heeft in het eerder traditionele Portugese dorp Comporta een gezinswoning met vijf slaapkamers ontworpen en gebouwd die de nadruk legt op lage, minimale volumes en een open levensstijl. Dit project staat bekend als Comporta 10 House.

(c) Francisco Nogueira

Ontspannen leven

Dit huis met vijf slaapkamers is ontworpen als een samenspel van verschillende woonvolumes. Hierdoor wordt niet alleen een elegante overgang tussen binnen en buiten aangemoedigd, maar zijn er ook verschillende oriëntaties mogelijk vanuit de centrale woon- en slaapruimtes. Het resultaat is een perceel dat in verschillende weersomstandigheden volledig bruikbaar is. De afzonderlijke volumes omsluiten een buitenplaats en een zwembad en slagen erin om zowel verbondenheid te creëren als de gasten privacy te bieden.

Bij het ontwerp van Comporta 10 House hebben de architecten verwijzingen naar de traditionele Comporta-stijl opgenomen, waardoor een gezinsruimte werd gecreëerd die tegelijkertijd fris, open, hedendaags en tijdloos aanvoelt. De materialen verwijzen nadrukkelijk naar de omgeving, terwijl de keuze van de architecten om de gevels af te werken als eenvoudige witte blokken, gezien vanaf de rand van het perceel, ervoor zorgt dat de plaatselijke vegetatie en de witte zandduinen de hoofdrol spelen.

(c) Francisco Nogueira

(c) Francisco Nogueira

Een verdeling

Het huis is min of meer opgedeeld in twee hoofdgedeeltes. De linkerkant herbergt de gemeenschappelijke ruimtes, bestaande uit een open, doorlopende woon-, eet- en keukenruimte, terwijl de rechterzijde de vijf slaapkamers en badkamers omvat. De linkerzijde van de woning legt de nadruk op de creatie van een ruimte die in verbinding staat met het buitenleven. Hier wordt de architectuur versterkt door de keuze van grote overspanningen en glazen schuifdeuren die toegang geven tot de buitenleefruimtes.

(c) Francisco Nogueira

(c) Francisco Nogueira

 

 

De rechterzijde van het huis, waar zich de meer private vertrekken bevinden, wordt niet bepaald door grote open ruimtes, maar door de aanleg van kleinere binnenplaatsen en hoekjes. Zo heeft elk gezinslid of bezoeker een plekje op het terrein dat aanvoelt als zijn of haar eigen ruimte.

(c) Francisco Nogueira

(c) Francisco Nogueira

 

 

 

 

Bron: Dwell

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ursula buck
    29/04/21 at 22:42

    Kann man dieses tolle anwesen mieten?

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: