Architectuur & design

BONDI BLISS: De doorlopende tuin van een tuinarchitect

Andrew Burges Architects heeft voor opdrachtgever Will Dangar van tuinarchitectuurpraktijk Dangar Barin Smith een opvallend pand ontworpen in Bondi, de iconische buitenwijk van Sydney.

Dit Bondi-vakantiehuis is genomineerd voor de langverwachte Dezeen Awards 2020 in de categorieën woninginrichting, residentiële wedergeboorte en stadswoning. De belangrijkste eis was dat het zich moest onderscheiden van de massa.

Oud wordt nieuw

Het huis ligt aan Bondi Road, die rechtstreeks naar het wereldberoemde strand leidt. Het architectenteam van Andrew Burges besloot de voorkamer en de veranda van de oorspronkelijke structuur te behouden en de rest van het gebouw te slopen om plaats te maken voor het nieuwe. Bij wijze van eerbetoon aan de bestaande woning en als strategie om bouwafval te minimaliseren, werden de oorspronkelijke bakstenen van het gesloopte deel van het huis schoongemaakt en hergebruikt voor de bouw van het nieuwe.

Verder is de bovenverdieping voorzien van een geperforeerd aluminium scherm. Hierdoor kan deze ruimte zich niet alleen onderscheiden van de bakstenen structuur op de begane grond, maar zorgt het ook voor schaduw voor de ingesloten slaapkamers.

Een doorlopende tuin

Omdat dit project is ontworpen voor een lokale tuinarchitect, neemt de nieuwe woning het buitenleven op natuurlijke wijze mee in het ontwerp. Het architectenbureau speelde met het idee van een doorlopende tuin, waardoor de beschikbare ruimte maximaal benut zou worden en er een vrij vloeiende doorgang zou ontstaan tussen de binnen- en de buitenleefruimtes.

De benedenverdieping vloeit uit de vier muren van de binnenwoning, waarbij ook de binnenplaats en de daarachter gelegen tuinruimtes zijn opgenomen. Beglazing zorgt voor visuele continuïteit in de hele ruimte, terwijl betonnen en stalen bouwelementen het idee van het buitenleven versterken. De bovenverdiepingen voelen wat zachter aan, met proyalbipleister op de vloeren en plafonds. Met dit eerbetoon aan natuurlijke materialen ontstaat een kalme sfeer waarin men optimaal tot rust kan komen.

 

Bron: Dezeen

Beelden: Peter Bennetts 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: