Architectuur & design

Het gewaagde huis met ruimte voor het hele gezin

Het Breeze Block House van Tamara Wibowo Architects is genesteld in de heuvels van Semarang in Indonesië. Om een gezinswoning te creëren die fris en modern aanvoelt en geschikt is voor een steeds veranderend landschap, combineert dit project geometrische vormen met natuurlijke materialen.

Omdat de woning langs twee kanten van de kavel begrensd is door een hoge steunmuur, werd dit bepalende element de eerste stap in het ontwerp van deze frisse, moderne woning.

Herdefiniëring van de ruimte

Terwijl de steunmuur doorgaans wordt gebruikt als de rand van de woning zelf, ontwierp Tamara Wibowo Architects in plaats daarvan een woning die losstaat van deze scheiding. Zo kozen ze ervoor om de muur opnieuw te bekleden en een binnenplaats te ontwerpen tussen deze muur en de buitenmuur van de woning.

De architecten trokken hun atypische aanpak door en ontwierpen de tweede verdieping van de woning als een grote, “zwevende” structuur die als het ware ontkoppeld is van de begane grond. Hierdoor ontstaat een beschutte buitenruimte die de afstand tussen binnen en buiten vervaagt.

De beplanting op de binnenplaats is zo aangelegd dat de grenzen tussen binnen en buiten verder worden doorbroken. Zo spelen de takken en bladeren die door de kleine openingen in de blokken groeien met de relatie tussen de bebouwde en de natuurlijke omgeving.

Een sculpturale aanpak

Terwijl de bouwstenen van deze woning over het algemeen vrij eenvoudig zijn, verenigt een elegante en eerder decoratieve wenteltrap in het midden van de woning de verdiepingen. Tegelijkertijd creëert deze trap een visueel brandpunt op de begane grond en voegt hij een gevoel van beweging toe aan de verder vrij geblokte ruimte.

Dankzij het steile A-frame dak en de uitstekende kozijnen rond de beglazing in de gehele ruimte, gaat de woning prachtig op in het omliggende landschap. Deze elementen dragen door hun slim ontwerp niet alleen bij aan de sculpturale vormgeving die overal in de woning van belang is, maar creëren ook een gevoel van privacy. Zo is er een beperkt uitzicht van buiten naar binnen, maar niet omgekeerd.

 

 

Bron: ArchDaily

Beelden: Arti Pictures

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: