Architectuur & design

Toekomstgericht kunsthuis in India

Deze kunstenaarsretraite werd ontworpen en gebouwd door de Indiase studio, Architecture Brio, die voor het design rekening hield met de toekomst. Mumbai Artist Retreat integreert vooruitstrevende ideeën die in de elementen floreren en creëert tegelijkertijd een aantrekkelijke ruimte om van de zee te genieten.

Met het oog op klimaatverandering en de mogelijke gevolgen daarvan voor de woon- en bouwsector, heeft Architecture Brio besloten om een ruimte te creëren waarin bezoekers kunnen genieten van de prachtige omgeving aan zee en het uitzicht op de stad kunnen behouden. Tegelijkertijd zijn er elementen in verwerkt waarmee de ruimte kan weerstaan aan alles wat op zijn pad komt.

Bewuste constructie

Deze kunstenaarswoning aan de overkant van het water van het centrum van Mumbai is gebouwd om anders dan andere woningen te zijn. De architecten gebruikten in de fundering basaltblokken die werden opgegraven tijdens een nabijgelegen project. Eenvoudige stalen staven doen bovenaan dienst als structurele ondersteuning. Dit stalen frame met architecturaal belangrijke balken en kolommen werd ergens anders in elkaar gezet. Zo hoopten ze de omgeving en de dieren die er leven zo min mogelijk te storen.

Er werden ook dakramen met geïntegreerde zonnepanelen ontworpen. Deze wekken elektriciteit op voor deze kunstenaarswoning die een atelier, ruimte voor kortetermijnbewoners en langetermijnhuisvesting herbergt.

Het kustdilemma

Het perceel ligt in een kokosnootplantage dicht bij het water, in een laaggelegen gebied dat gevoelig is voor overstromingen. Daarom heeft Architecture Brio bewust elementen geïntegreerd waarmee deze retraite kan blijven bestaan, zelfs met de wereldwijde dreiging van klimaatverandering.

 

Over de hele wereld zijn kustgebieden erg in trek, maar hun ligging aan het water kan uiteraard ook een verraderlijke omgeving zijn. Deze constructie van staal en bamboe, die boven op palen is geplaatst, beperkt de risico’s van overstromingen. Als het toch nodig zou zijn, maakt het ingenieuze ontwerp het mogelijk om de tijdelijke constructie te ontmantelen en te verplaatsen naar een hoger gelegen gebied. Het lichte kader werd op een andere locatie in elkaar gezet en is eenvoudig in elkaar te schuiven. Hierdoor is deze ruimte niet alleen vooruitstrevend, maar ook veelzijdig.

 

Bron: Dezeen

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: