Architectuur & design Design

Villa Savoye: Le Corbusiers modernistische creatie in Poissy

De in 1931 voltooide Villa Savoye van Le Corbusier had niet alleen een enorm effect op de carrière van de Zwitserse architect, maar werd lange tijd gezien als een van de belangrijkste bijdragen aan de moderne architectuur en is zelfs opgenomen in de Unesco-werelderfgoedlijst.

Villa Savoye ligt in een gemeente net buiten Parijs en is een waar icoon van de moderne architectuur. Het is gebaseerd op de innovatieve technologie die in het begin van de 20e eeuw is ontstaan en omvat een nieuwe kijk op minimalisme en ruimtelijke ordening.

De Vijf Punten

Le Corbusier creëerde zijn “vijf punten”, een lijst van elementen die je volgens hem in design moet opnemen. Het is het resultaat van zijn bewondering voor het gemechaniseerde ontwerp in andere domeinen dan de architectuur. Deze vijf punten zijn pilotis (kolommen, pilaren of palen die een gebouw boven de grond tillen), een plat dakterras, open ruimtes, lintramen en vrije gevels. Veel van deze elementen komen oorspronkelijk voort uit Le Corbusiers hedendaagse belangstelling voor stoombootontwerp, waarin ze vaak aanwezig zijn. Alle vijf deze elementen staan centraal in Villa Savoye, met de pilotis die het gebouw boven de grond tillen, het platte dak dat zowel een tuin als een terras is, schuifbare lintramen die om het gebouw heen buigen en veel daglicht laten binnenvallen en een vrije gevel die niet vastzit aan de onderliggende draagconstructie.

Echt modern design

Villa Savoye is een modernistische versie van het typische Franse landhuis en werd door Le Corbusier en zijn neef, architect en meubelontwerper Pierre Jeanneret, ontworpen als een weekendverblijf voor de familie Savoye. Deze villa was essentieel in de ontwikkeling van de Internationale Stijl van het Modernisme, ook bekend als de Internationale Stijl, waarbij men de nadruk legt op volume, asymmetrie en minimale ornamentiek. De opdrachtgever liet Le Corbusier werken met zeer weinig beperkingen, wat resulteerde in deze belichaming van zijn persoonlijke visie op het modernisme.

De ruimtes in de woning zijn ontworpen voor maximale efficiëntie, met behoud van de minimalistische esthetiek waar de architect zo bekend om is. De onderste, gelijkvloerse structuur biedt ruimte voor huisonderhoud en -service. Deze gevel is groen geschilderd om te integreren met het omliggende bos, terwijl de witte bovenverdieping de aandacht trekt en de leefruimte presenteert als het belangrijkste element in het gebouwontwerp.

 

Bron: archdaily.com

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: