Architectuur & design

Een 20e-eeuwse visie: het Barcelona-paviljoen van Mies van der Rohe

In 1929 kreeg Ludwig Mies van der Rohe de opdracht om het Duitse nationale paviljoen te creëren voor de Internationale Tentoonstelling in Barcelona, om zo het moderne naoorlogse Duitsland aan de wereld te laten zien.

De constructie van Mies van der Rohe, ook bekend als het “Barcelona-paviljoen”, was bedoeld voor het Duitse deel van de tentoonstelling, waar de koning van Spanje en Duitse ambtenaren te gast waren en waar de nieuwe architectuur van het land te bewonderen was. De geschiedenis had echter nog iets anders in gedachten, want Duitsland stond al onder naziregime en het paviljoen stond er uiteindelijk maar enkele maanden voordat het opnieuw ontmanteld werd.

In 1983 heeft een groep Catalaanse architecten met behulp van foto’s en tekeningen het paviljoen in zijn oude glorie heropgebouwd en met succes een perfecte replica gebouwd. Deze is tot op de dag van vandaag nog steeds te bezichtigen.

Less is more

In tegenstelling tot veel andere paviljoenen van de tentoonstelling, die ontworpen waren om kunstwerken te huisvesten, creëerde Mies van der Rohe een nogal kleine locatie. Zo kon je het paviljoen in een enigszins rustige staat bezoeken, waarbij het bouwwerk zelf wordt gezien als een kunstwerk, een sculptuur waarvan toeschouwers kunnen genieten.

Het paviljoen volgt het “less is more”-ethos van de architect en is geplaatst op een sokkel. Het ontwerp is opgebouwd rond een formule-rastersysteem dat zowel de indeling van de wanden als de stenen van de sokkel zelf bepaalt. De eenvoudige, strakke lijnen en de bescheiden sfeer zorgen voor een van de meest invloedrijke gebouwen van de 20e eeuw, met een ongelooflijk voorbeeld van moderne architectuur.

Materialen

Het paviljoen werd gebouwd – en is gereconstrueerd – met behulp van vier verschillende soorten marmer afkomstig uit de Zwitserse Alpen en de mediterrane regio. Extra accenten van staal, chroom en getint glas zorgen voor een interessant spel met de binnenruimte, vooral met de reflectie van het bijbehorende zwembad als je het van buitenaf bekijkt.

De structuur van de materialen en de ongelofelijke natuurlijke kleuren die in het marmer zijn ingesloten, trekken de aandacht en geven een goed inzicht in het evenwicht tussen vorm en inhoud. Het gecombineerde ontwerp zorgt ervoor dat de materialen de gewenste boodschap overbrengen, wat resulteert in een werkelijk serene omgeving die je uitnodigt om het rustig aan te doen en de omgeving in je op te nemen.

 

Bron: Ignant.com

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: