Architectuur & design Design

VINCENT VAN DUYSEN, spotlight op deze Belgische architect

Onze Top 3-serie werpt DECOVRY een blik op telkens 3 projecten van ’s werelds meest innovatieve ontwerpers en architecten. Deze week staat de Belgische toparchitect en -ontwerper Vincent Van Duysen in de kijker.

Van Duysen, geboren in België, begon zijn carrière als architect en richtte in 1989 zijn eigen bureau op. Deze vernieuwende denker werkt niet enkel in de architectuurwereld, maar is ook altijd geïnteresseerd geweest in de relatie tussen de gebouwde omgeving, het interieur en het concept.

Deze drie projecten van Vincent Van Duysen tonen de keuze van de architect voor mooie, zuivere materialen en zijn tijdloze benadering van design.

 

WM II Residence

In de jaren 20 werd deze Antwerpse residentie gebouwd met nogal wat art-deco-elementen. Door de kleine ramen had de oorspronkelijke woning een nogal donker interieur. Dit paste bij de huizenrij van de buitenwijk maar de eigenaars vroegen Van Duysen in 2012 een lichtere en luchtige ruimte te creëren. Zo zou de woning vrijer en informeler aanvoelen en beter aansluiten bij hun leven.

Vincent Van Duysen Architects – Photo Stijn Rolies

 

Van Duysen herzag de indeling van de woning, te beginnen met de begane grond. Hij creëerde een intiemere inkom, paste de keukenindeling aan en richtte de woonkamer in rond een centrale open haard met uitzicht op het terras en het poolhouse. Dit poolhouse, met sauna, stoombad en fitnessruimte, zijn via ondergrondse gangen verbonden met het hoofdgebouw.

Vincent Van Duysen Architects – Photo Stijn Rolies

 

Verder koos Van Duysen voor nieuwe materialen: zachte, beenderkleurige steen, lak en natuurlijk eikenhout. Deze materiaalkeuze opent en verlicht de ruimte en weerspiegelt het verfijnde en informele gevoel dat het gezin zocht.

 

P Residence

In dit Antwerps project liet Van Duysen de twee grote ruimten van het appartement samensmelten tot een harmonieus geheel. Het concept? Twee zones creëren volgens het principe van een loft: een voor overdag en een voor ’s nachts.

Vincent Van Duysen Architects – Photo Jean Luc Laloux

 

De dagzone, met zit- en eetruimte, heeft geen formele ingang terwijl de badkamer en dienstruimten geopend of gesloten kunnen worden met een schuifwanden en grote deuren. In de gang tussen de slaapkamers bevindt zich de wastafel en de open douche. Hiermee maakt Van Duysen van een ruimte die normaal gezien een doorgang is, een volwaardige ruimte.

Vincent Van Duysen Architects – Photo Jean Luc Laloux

 

Een grote glazen wand met stalen frame vormt de scheiding tussen de dag- en nachtzone. Hierdoor voelt het geheel groter aan worden de ruimtes gedefinieerd. Ook de materiaalkeuze die doorheen de woning terugkomen – zoals de natuursteen in keuken en badkamer, de zwarte stalen raamkozijnen en het hout in keuken en de vloer – dragen bij aan de uniformiteit.

 

BS Residence

In deze landelijke woning gebruikt Van Duysen oude, traditionele materialen om een heldere, open, moderne ruimte te creëren. Omgebouwd van een cluster van boerderijen in een zacht glooiend landschap, geven de tradities van de Vlaamse plattelandsarchitectuur de aanzet tot een herbeleving van deze residentie.

Vincent Van Duysen Architects – Photo Juan Rodriguez

 

Twee grote schuren aan elke zijde van een grote binnenplaats en enkele kleinere gebouwen staan naast de herontworpen hoeve. Door het creëren van brede openingen in het interieur vestigt Van Duysen de aandacht op de prachtige zichtlijnen, met behoud van respect voor het traditionele Raumplan-ontwerp.

Vincent Van Duysen Architects – Photo Juan Rodriguez

 

Grote ramen bieden de bewoners uitzicht op het omringende landschap, terwijl houten vloeren en meubilair, oude arduinstenen en gekaleide gevels het gevoel van landelijke ruwheid combineren met een bewust gestructureerd palet dat zowel het oude eert als uitnodigt tot het gevoel van een tijdloze moderne aanpak.

Bron: Vincent Van Duysen

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: