Architectuur & design

EEN WARE TRANSFORMATIE

Het Jacupiranga-huis van architectenbureau CR2 Arquitetura in Sao Paulo is een mooi voorbeeld van een transformatie waarbij een verwaarloosd huis uit 1965 omgetoverd is tot een prachtig lichte en open gezinswoning.

Voor de transformatie was dit een naargeestig en krap huis met kleine kamertjes en smalle ramen, gelegen in de wijk Jardim América in Sao Paulo. In de loop der jaren is er flink bijgebouwd en kreeg het een rommelige uitstraling. Het architectenbureau stond voor een grote uitdaging om het pand op te knappen.

Licht, helder en open

Aangezien dit project eerder een renovatie dan een nieuwbouw was, besloot CR2 Arquitetura om de bijbouw en twee buitenmuren te verwijderen. Hiermee creëerde het bureau een verbinding tussen eetkamer, keuken en badkamer.

Dankzij het lichte accoya-hout aan de buitenkant van het huis krijgt de spierwitte blok een warme, natuurlijke en zachte uitstraling. Verder verbergt het accoya-houtwerk als gevel- en keukenbekleding de deuren naar het huis en de nieuw aangebouwde ruimtes. Het resultaat is een minimalistische, strakke ruimte.

Deze modernisering van structuur en beglazing blies een nieuwe frisse wind door de woning. Het binnen-buitengevoel van het huis maakt het helemaal af.

Betoverende buitenkant

Ook het platte dak onderging een complete metamorfose. Alle gebouwen samen vormen nu een L-vormige daktuin, waarop de familieleden iedere ochtend kunnen genieten van het buitenleven. Het uitzicht en de ligging van deze buitenplaats zorgt voor een grote betrokkenheid met de rest van de woning en geeft gevoel van verbinding.

Verder werd de achtertuin onder handen genomen. Aanbouwde constructies maakten plaats voor een grote achtertuin met zwembad. De weelderige tropische beplanting van de achtertuin loopt over in die van het dakterras.

De treurige en verouderde woning heeft plaats gemaakt voor een licht, helder en open familiehuis. Doordat CR2 Arquitetura de bestaande woning herstructureerde, nieuwe accenten – zoals onzichtbare raamkozijnen en de accoya-houten bekleding – toevoegde, kreeg de woning een serieuze heropwaardering en transformeerde het naar een statement pand uit de 21e eeuw.

 

Bron: ArchDaily

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: