Architectuur & design Must See

Een homage aan de natuurlijke schoonheid van Denemarken

In het zuiden van Jutland, Denemarken, ligt het Waddenzeecentrum, een discreet centrum dat zowel zichzelf als de omgeving centraal stelt.

Het Waddenzeecentrum werd opgericht in 2017 en kreeg een moderne, sculpturale update door het in Kopenhagen gevestigde architectenbureau Dorte Mandrup. Het Waddenzeecentrum werd ontworpen als een toegangspoort tot de UNESCO Werelderfgoedlocatie “De Waddenzee”. Jaarlijks stoppen hier 15 miljoen vogels op hun tocht naar het zuiden.

(c) RASMUS HJORTSHØJ – COAST

Eindeloze inspiratie

Dorte Mandrup koos ervoor om de traditionele Deense stijl en materialen op te nemen in hun ontwerp, als eerbetoon aan de streek, zijn unieke moerassen en het eeuwenoude landschap.

(c) RASMUS HJORTSHØJ – COAST

Het ontwerp van het Waddenzeecentrum is gebaseerd op de traditionele vierkantshoeve, een met riet bedekte boerderij uit de regio. Dorte Mandrup creëerde een natuurlijke, discrete structuur met grotendeels lokale materialen; zwart hout voor de buitengevel en stro van een nabijgelegen veld voor het rieten dak. Een waar eerbetoon aan de lokale traditie.

Structurele lijnen

Volgens Mandrup is het idee achter dit ontwerp een nieuwe interpretatie van de bestaande bouwcultuur van de streek. “De belangrijkste inspiratie achter dit project was om een structuur te creëren die toekomstgericht is en tegelijkertijd de lokale bouwtraditie bewaart en eert.” De ultramoderne structuur stijgt op uit de omgeving, het vormt zowel een opvallend als een harmonieus geheel.

Het moderne interieur staat in contrast met het traditionele interieur. De witgekalkte muren zorgen voor flexibiliteit in de tentoonstellingsruimte. De grote, schuine ramen laten niet alleen een grote hoeveelheid natuurlijk daglicht binnen, maar bieden bezoekers ook een fenomenaal uitzicht op de Waddenzee, zodat ze zich volledig kunnen onderdompelen in de spectaculaire omgeving.

(c) RASMUS HJORTSHØJ – COAST

Bron Divisare

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Matthias Schulze
    10/10/20 at 09:16

    Brilliant, hab gerade einen weiteren Reiseziel – Wunsch mehr :o) !

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: