Architectuur & design Design Must See

ICONISCH NIEMEYER MODERNISME: ingenieus design met Braziliaanse flair

Net buiten de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro vind je Casa das Canoas (1951) van de architect Oscar Niemeyer. Een van de meest iconische voorbeelden van modernistische Braziliaanse architectuur.

Casa das Canoas belichaamt hoe Oscar Niemeyer (1907 – 2012) het Braziliaanse modernisme verweefde met tropische charme. Hij ontwierp deze familiewoning in harmonie met de omgeving en de overweldigende natuur en hield de archetypische modernistische elementen in gedachten.

De vader van het Braziliaanse Modernisme

Oscar Niemeyer begon zijn carrière als vrij orthodoxe moderne architect. Tijdens zijn studie raakte Niemeyer betrokken bij een groep Europese modernistische architecten en werkte korte tijd later samen met Le Corbusier, een opmerkelijk lid van de beweging. Hoewel hij gedurende zijn hele carrière fan bleef van de Franse architect, voelde hij dat de Europese benadering tekort schoot voor de Braziliaanse cultuur en het klimaat. Dit bracht Niemeyer er uiteindelijk toe zijn eigen kenmerkende architectuurstijl te vinden en daarmee een belangrijke bijdrage te leveren aan de beweging als geheel.

Sensuele rondingen

Niemeyer staat bekend om het gebruik van gebogen lijnen in zijn stijl. Hij zei hierover: “Het is niet de rechte hoek die mij aantrekt, noch de rechte lijn, hard en onbuigzaam, gecreëerd door de mens. Wat mij aantrekt zijn vrije en sensuele rondingen – zoals de rondingen die ik vind in de bergen van mijn land, in de kronkelende loop van zijn rivieren en in de lichamen van zijn mooie vrouwen.”

En Casa das Conoas is hierbij geen uitzondering. Dit derde huis dat de modernist voor zichzelf en zijn familie bouwde bevat speelse rondingen, zorgvuldig gepositioneerd op het hellende terrein van het Tijuca Woud. Geïntegreerd in de natuurlijke omgeving fungeert Casa das Conoas niet alleen als een rustgevend toevluchtsoord voor zijn bewoners, maar nodigt het ook uit om door de gebogen glaswanden naar de weelderige natuur te kijken. Het massieve, gebogen witte dak dat de woning en de ramen beschermt draagt dan weer bij tot het binnen-buitengevoel.

Een rots middenin

Nog een opvallend element in Casa das Conoas is de rots die een obstakel tussen de woning en het zwembad lijkt. Niemeyer neemt de rots, een object dat eerder als storend of bruut gezien zou worden, in het ontwerp op waardoor de mens, zijn huis en de natuur errond dichter bijeen komen te staan.

Bron beelden: Nelsonkon

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: