Architectuur & design Must See

Een glazen huis tussen de bomen

In een buitenwijk van São Paulo vind je een glazen huis dat tot de verbeelding spreekt. Deze ‘Casa de Vidro’ (Glazen Huis) is het ontwerp van de Italiaans-Braziliaanse architecte Lina Bo Bardi (1914-1992).

Met dit paleis op poten had toparchitecte Lina Bo Bardi een glazen boomhut in gedachten. Ze wilde een huis tekenen dat zowel beschutting tegen weer en wind bood als openstond voor poëzie en esthetiek. Samen met haar man Pietro Maria Bardi woonde ze hier tot het einde van haar leven.

Braziliaans modernisme

Lina Bo Bardi is wellicht de bekendste architecte waar je nog nooit van gehoord hebt. Ze heeft niet de klinkende naam zoals een Oscar Niemeyer, maar haar compromisloze visie op architectuur is nochtans legendarisch en heeft het Braziliaanse modernisme getekend. De architecte was bovendien haar tijd erg voor. Ze dacht na over architectuur met een minimale ecologische voetafdruk en de integratie van architectuur in de omgeving.

Het interieur van het huis ziet er nog quasi uit zoals vroeger. Het interieur heeft de architecte volledig zelf ontworpen, van meubels tot zelfs de deurknop.

Bowl Chair

Bo Bardi was een multitalent. Naast architect was ze ook scenograaf, schrijver en meubelontwerpster. Het bekendste meubelstuk dat Bo Bardi special voor haar Casa de Vidro ontwierp, is de Bowl Chair. In 2012 bracht het Italiaanse meubelbedrijf Arper nog een herwerkte ‘limited edition’ versie van dit icoonstuk uit.

‘Casa de Vidro’ en de bijhorende tuin zijn nog steeds te bezoeken.

Foto’s (c) Jules Villbrandt

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: