How To

Voorjaarsschoonmaak

© Arno Smit

De dagen worden langer en de zon schijnt meer. Dit betekent dat de stoffige rommel die ons sinds de kerstvakantie omringt, gewoon niet meer voldoet. De lente staat voor focus, reinheid, verfrissing en wedergeboorte: het wordt tijd dat we onze zaakjes op orde krijgen en onze huizen schoonmaken om die lentekracht ten volle te benutten. Hier zijn onze tips om je te inspireren, je te helpen gefocust te blijven en je te motiveren om aan de slag te gaan.

Stel een plan op

Het eerste deel is vaak het ergste. Maar niet hier! Voordat je begint op te ruimen, moet je je organiseren. Je hebt een actieplan nodig: maak een tijdschema en stel doelen, en denk na over hoe je ze aanpakt. Onze favoriet is de kamer-voor-kamer methode, maar natuurlijk bepaal jij zelf wat voor jou het best werkt.

 

© Marissa Grootes

© Marissa Grootes

 

Alles op zijn plaats

Nu je een plan hebt opgesteld, kun je alles beginnen opruimen. Als je vindt dat rommel zich snel opbouwt, heb je waarschijnlijk gewoon niet voldoende opslag. Gelukkig is er een makkelijke oplossing voor dit probleem: koop enkele rekken, manden, dressoirs, muurhaken of dozen, zodat alles een eigen, unieke plek heeft. Je zult ervan versteld staan hoelang je huis opgeruimd blijft!

 

© Jason Leung

© Jason Leung

 

Schone lei

Zodra alle rommel netjes is opgeborgen, begin je met schoonmaken. Zet een paar vuilnisbakken klaar om het afval dat zich in hoekjes en gaatjes heeft opgehoopt weg te gooien, was je kussenslopen en stofzuig je vloeren. Ook schone ramen en gewassen gordijnen maken een enorm verschil! Vergeet niet om handschoenen te dragen als je met chemicaliën werkt en weet dat het voorbij is voor je er erg in hebt.

 

© Towfiqu Barbhuiya

 

Herstel of gooi weg

Als je tijdens het schoonmaken iets tegenkomt dat kapot is, niet bij elkaar past of gewoon over het algemeen over zijn hoogtepunt heen is, is dit het moment om het aan te pakken. Noteer eventuele gammele tafelpoten, bekraste fauteuils of vergeeld macramé. Als iets er niet goed uitziet, doe dan je best om het te repareren. Maar wees meedogenloos: als het weg moet, moet het weg.

 

© Jilbert Ebrahimi

 

Beloon

Nu je toch op zoek bent naar een nieuwe gordijnroede, kun je jezelf evengoed trakteren op iets leuk voor je huis. Een nieuw bureau? Of een mooie ingelijste foto voor je fonkelende, opgeruimde woonkamer? Na al dat harde werk verdienen zowel jij als je huis een extraatje!

 

© Steven Ungermann

You Might Also Like