Architectuur & design

POST-MODERNISTISCH PARADIJS: Jencks tot museum omgebouwde huis

De naam van architectuurhistoricus en cultuurtheoreticus Charles Jencks is over de hele wereld bekend. En nu, na zijn overlijden in 2019, zal zijn voormalige huis in Londen in de herfst van 2021 als museum worden opengesteld voor het publiek.

 

© Jason Oddy

Niet van deze wereld

De schrijver en criticus Charles Jencks speelde een sleutelrol in het begrip van het postmodernisme en maakte deze theorieën en ideeën toegankelijk voor het publiek. Zijn huis is doordrongen van de invloed van deze beweging. Nadat hij eind jaren 70 het huis in Holland Park had gekocht, werkten hij en zijn vrouw samen met architect Terry Farrell om een ongelooflijk pand te creëren dat boordevol staat met kunstwerken en samenwerkingsverbanden van vele bekende architecten en ontwerpers.

Elke kamer is onderworpen aan de charmes van het postmodernisme. Het thema van het ‘kosmische ovaal’ van de ingang begroet gasten vanuit de inkomhal en daarbuiten en loopt door het hele huis. Vier kamers vertegenwoordigen elk een van de seizoenen en zijn tot de nok toe gevuld met kunstzinnige bijdragen. Een zonnewijzerkamer kijkt uit over de tuin, Piers Gough’s ‘koepel van water’ jacuzzi is een lust voor het oog en de slaapkamer van het echtpaar verkent op speelse wijze het concept van ruimtes.

 

© Jason Oddy – Inkomhal

 

© Jason Oddy – Jacuzzi

Een eerbetoon aan kennis

In dit huis, dat in de jaren 80 onderdak bood aan een hele reeks gesprekken en denkers, kunnen bezoekers binnenkort een kijkje komen nemen. Ze worden uitgenodigd om de geschiedenis te herbeleven en zich te laten inspireren door dit postmoderne wonder. Een enorme architecturale bibliotheek bevat een schat aan informatie, en hoewel de ongelooflijke beelden van het interieur voor zich spreken, is de woning echt een lust voor het oog. Elke bezoeker aan Londen met belangstelling voor cultuur en architectuur zou dit moeten zien.

 

© Jason Oddy – Bibliotheek

 

De dochter van de historicus zal directeur worden van de pas opgerichte Jencks Foundation, die de nalatenschap van haar vaders werk zal archiveren en tentoonstellen. De stichting wil experimenteel denken bevorderen door beurzen en residenties toe te kennen en zal ook een reeks tentoonstellingen, lezingen en gedrukte publicaties organiseren waarvan het publiek kan genieten.

© Jason Oddy – Veranda

 

Bron Wallpaper

You Might Also Like