Architectuur & design

Ontsnappen aan de drukte: een rustplek in hartje São Paulo

Op een klein stukje grond in São Paolo transformeerde CR2 Arquitetura een gebouw zonder architecturale waarde tot een groene oase voor het hele gezin: welkom in The Jardins House.

 

In 2012 zocht een lokale familie ideeën om haar woning te upgraden. Ze wilden graag in de streek blijven wonen, maar liefst in een ruim huis in plaats van een klein appartement. De familie stootte op een klein stukje land met enkel een industriële keuken. Toen ze CR2 Arquitetura benaderden, werd hun droomhuis werkelijkheid.

Kleine woning met grootse plannen

De oorspronkelijke structuur van het gebouw hield geen rekening met zonlicht en ventilatie, daarom ontwikkelde CR2 Arquitetura een concept om letterlijk een frisse wind door een anders dichtbebouwde wijk te laten waaien.

De grote betonnen structuur op de begane grond werd het hart van de leefruimte. In de bescheiden en soms moeilijke structuur creëerde de architect visuele onderbrekingen om het daglicht binnen te laten zonder de privacy van de bewoners te verstoren.

Het huis oogt licht en luchtig. Het hoge plafond in de woonkamer versterkt dit gevoel. Net als de met planten gevulde patio midden in het huis. Dat de bewoners van op de bovenverdieping naar de begane grond kunnen kijken, versterkt de visuele harmonie van de woning.

Beton en tropische planten

The Jardins House pronkt met zijn betonnen kern, zijn grote ramen en stalen leuningen rondom de mezzanine en het trappenhuis, en zijn open woonconcept. Het ontwerp is een knipoog naar het historische modernisme. Het slimme gebruik van de ruimte geeft een eigentijds gevoel en is het perfecte voorbeeld van hoe je een rustoase creëert te midden van een drukke stad.

In elke ruimte vind je tropische planten. Wat een groen en weelderig geheel. Ook de muur met gele cobogó-tralies en de houten gevelelementen op de bovenverdieping maken het huis toegankelijk en accentueren een nieuwe kijk op de modernistische beweging.

Bron: Archdaily & CR2 Arquitetura

Afbeeldingen: Fran Parente

You Might Also Like

  • Marcel
    18/09/20 at 12:18

    São Pa U lo, please!

  • storiesbydecovry
    01/10/20 at 09:43

    🙂