Architectuur & design Design Must See

Gedurf Design: Iconische architectuur de wereld rond

Welke architect verrast met het spectaculairste ontwerp? Welke creatieve brein durft buiten de lijntjes kleren met als resultaat een iconisch stukje architectuur? Deze triomfen van eigentijdse architectuur zijn gewaagd. Ze verrassen en inspireren.

 

Zaha Hadid Architects, 2012

Heydar Aliyev Centre in Baku Azerbeidzjan

(c) Iwan Baan

(c) Helene Binet

 

In Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, ontwierp Zaha Hadid Architects het nationale cultureel centrum, Heydare Aliyev Center. Het gebouw is een breuk met de strakke en monumentale Sovjet-architectuur. In plaats daarvan trachtte Hadid de cultuur, het optimisme en de toekomstperspectieven van de natie te vertalen.

Bron: www.zaha-hadid.com

 

Ateliers Jean Nouvel, 2003

National Museum of Qatar: The Desert Rose in Doha, Qatar

(c) Iwan Baan

(c) Iwan Baan

 

Het enorme Nationaal Museum van Qatar is geïnspireerd op een woestijnroos. Een bloemachtig mineraalkristal dat eruitziet als een architectonische structuur, maar dan gecreëerd door wind, zee en zand. Deze natuurlijke structuur was het erg complexe maar poëtische model voor deze constructie met grote kruisende schijven. Het museum omarmt het voormalige paleis van Sjeik Abdullah bin Jassim Al Thani als een ketting. Een architecturaal hoogstandje gebouwd met de meest geavanceerde technologie, helemaal in lijn met de stad waarin dit gebouw werd ingeplant.

Bron: www.jeannouvel.com

 

Heatherwick Studio, 2013

Vessel in New York, VS

(c) Epicgenius

(c) Clint Spaulding

 

Heatherwick Studio bouwde een openbare eye-catcher in Hudson Yards, een stedenbouwkundig project van 11 hectare in het westen van Manhattan. Heatherwick wou een structuur bouwen dat mensen konden gebruiken, aanraken en zelfs beklimmen. Vessel werd een geheel van 2500 treden, 154 vluchten, 80 landingen en 16 verdiepingen. Het complexe architecturale raamwerk van ruw gelast en geverfd staal contrasteert met de gepolijste koperkleurige stalen onderzijde die de omringende stad weerspiegelt. Het gebouw vormt een belangrijke vrije publieke attractie in het hart van deze nieuwe wijk en is bedoeld om een buitengewoon soort publieke erfenis voor New York te creëren.

Bron: www.heatherwick.com

 

Herzog & de Meuron en Ai Weiwei, 2003

Beijing National Stadium in Beijing, China

Dit stadion is ontworpen en gebouwd in functie van de Olympische Spelen in 2008. Het grote publiek kent dit gebouw als ‘The Bird’s Nest’, maar eigenlijk is het ontwerp gebaseerd op het concept van een draad die rond een bal wordt gespannen. Met dit stadion wou China zijn economische macht aan de wereld tonen. Het stadion is met 110.000 staal gebouwd en is daarmee de grootste structuur ooit in dit materiaal. De architecten werden bij het ontwerp bijgestaan door de vermaarde, door China verbannen, artiest Ai Weiwei. Hij deelde achteraf mee dat hij spijt had meegewerkt te hebben aan dit project dat symbool staat voor de promotie van het nieuwe China.

 

Frank Gehry, 2014

Fondation Louis Vuitton in Parijs, Frankrijk

©Todd Eberle

(c) RR

 

Dichter bij huis vind je Fondation Louis Vuitton in Parijs. Dit kunstmuseum ligt net buiten het centrum van Parijs, in het groen van Bois de Boulogne. Architect Frank Gehry werd gevraagd om een groot glazen vaartuig te ontwerpen, volledig gewijd aan cultuur. Het gebouw ligt aan de rand van een watertuin en bestaat uit een assemblage van witte blokken, omgeven door twaalf immense glazen ‘zeilen’. Deze zeilen geven het gebouw een lichtheid en een gevoel van beweging doordat op de zeilen het water, het bos en de tuin reflecteren en spelen met het licht.

Bron: fondationlouisvuitton.fr

You Might Also Like